dimarts, 10 de setembre del 2013

"Ovicuo"

Ovicuo és un producte d'utilitat similar, al que ja fa un xic de temps, en el meu perfil de Facebook i Twitter, vaig comentar, el qual és Doubleback. Però no estic escrivint aquest post, per tal d'explicar la confrontació entre aquests dos productes, realment útils i innovadors; soc aquí per el mateix que en els altres posts, elevar l'emprenedoria i la innovació i centrar-me en l'originalitat d'Ovicuo.

Ovicuo, va ser fundada per cinc socis, els quals són un equip de dissenyadors que treballen en l'àmbit del producte, l'interiorisme i l'arquitectura. Segons expliquen, el projecte va néixer fruit de la passió comú per l'àmbit dels viatges i alhora com tot emprenedor i innovador, de la inquietud de necessitats en aquest sector sense resoldre. Fou això el que els va empentar a començar a desenvolupar un projecte anomenat "Habitar el tiempo libre", dins del qual s'emmarca l'equipació d'una furgoneta per tal de transformar-la en autocaravana. 


Renault Kangoo Camper TravelPack




La intenció inicial fou la de facilitar els viatges el màxim possible, a través d'un vehicle autònom, que et permetés gaudir del temps lliure, i de la natura en gran part. Amb això es trobaren de cop, dins del sector d'equipació "camper", el qual ha evolucionat un munt, i gairebé sempre de remolc dels productes de la marca Volkswagen. Per altra banda, es trobaven poques iniciatives innovadores dins del sector, que malgrat això, està molt poc professionalitzat, i alhora monopolitzat per les grans marques. 

L'equip d'Ovicuo, entén el disseny com una eina d'innovació i generació de valor afegit a un producte inicial. S'anomenen experts en el desenvolupament de productes i en el creixement de marques comercials, amb tot això varen arribar a la conclusió que necessitarien un bon partner, per tal de dur a la realitat els seus projectes inicials. Amb això, el projecte va seguir evolucionant, fins que la marca francesa Renault, els hi va donar suport des d'un bon començament. Un dels resultats d'aquesta col·laboració, el podem observar en el model de "Renault Kangoo Camper TravelPack".

Actualment es troben en el mateix llançament del producte, el qual està sent molt ben rebut pels mitjans i pel públic en general. Alhora desitgen poder començar ben aviat, amb el comerç internacional del producte.

I ara si, entrem en matèria menys feixuga i un xic més engrescadora alhora de fer el post i en llegir-lo. 


"Renault Kangoo Camper TravelPack"?
La "Camper TravelPack", la presenten en el seu dossier de premsa, com l'autocaravana més petita del món; la presenten com una solució pels ruteros incansables (osigui com jo, jejeje), i pels apassionats dels esports outdoor, que proposa una alternativa pràctica, flexible i assequible (20.000€ aprox.) per tal de poder-la gaudir plenament durant el teu temps lliure. Per altra banda el defineixen com un producte 3x1: 
        - Pràctic i funcional per la teva feina
        - Pel teu dia a dia
        - I la teva camper per fer escapades sempre que puguis

La Camper TravelPack, té una longitud d'uns 4,21m, com el model de sèrie de la marca francesa, però sense l'equipament extra d'Ovicuo; per altra banda és un vehicle de baix consum, que ofereix les mateixes prestacions que un turisme de sèrie, però amb els extres corresponents a una bona autocaravana, com per exemple: un llit per a dues persones (120x190cm), cuina, nevera/congelador (40 litres), rebost i pica amb dipòsits d'aigua neta i reciclada. El pack de la Camper, es completa amb un joc de taula i dos tamborets. Quan no s'està usant tot el kit extra, queda emmagatzemat en el maleter (com podem veure a la imatge; al maleter hi ha una caixa, on s'hi van emmagatzemant tot els components del kit extra d'Ovicuo) sense cap mena de necessitat de modificar les cinc places originals de la Kangoo


De seguit, s'ofereix equipament opcional, com un seguit de bosses d'equipatge, que s'incorporen perfectament en els forats de les finestres laterals posteriors, per tal que la llum exterior no entri a l'interior, amb l'objectiu de tenir més intimitat i gaudir del somni. A demés es possible instal·lar-hi una calefacció estacionaria i ampliar l'espai habitable del vehicle amb un tendal senzill d'instal·lar sobre la porta posterior de la furgoneta. 

Amb això acabaria aquest post, sobre el producte de la marca Ovicuo. Primer de tot agraïr a l'Oriol i en Javier, que mitjançant varis correus electrònics han compartit tota aquesta informació, sense cap mena de problema, i adherint-se a la realitat del bloc (la de poca temps dedicat durant aquests mesos d'estiu). De seguit donant la meva breu opinió sobre el projecte d'Ovicuo, simplement genial, i envejo positivament, als cinc socis, que varen tenir la idea, ja que és espectacular el concepte que varen aconseguir, un concepte d'autocaravana que es podria acabar fent a casa mateix, tot i que segur que no amb els mateixos acabats que l'original. Han "creat" un producte molt i molt necessari per gent com jo (però amb carnet de conduir i amb un xic més d'economia al seu abast, jajaja), que troba indispensable un vehicle amb aquestes característiques. Per últim desitjar moltissima sort en aquesta aventura, i donar molts i molts ànims a seguir endavant, per que realment és una idea molt i molt bona. 

Gràcies i fins aviat!

Post realitzat a partir de:
- Ovicuo (pàgina web oficial)
- "Magazine" 2/06/2013 (publicació setmanal del diari La Vanguardia)
Doubleback (pàgina web oficial)

dijous, 16 de maig del 2013

"Xai Pigallat"

Xai Pigallat, és una empresa que es dedica a comercialitzar carn de xai de llet de raça Ripollesa, de tal manera que estableixen una connexió directe amb el pastor.

L'idea de crear aquesta empresa, sorgeix del projecte de final de carrera de l'Anna Carabús. L'Anna va realitzar la carrera d'Enginyeria Tècnica Agrícola, a la Universitat de Girona, on tal com us he esmentat va realitzar el treball de fi de carrera, que actualment és sens dubte, una part important de la seva vida. 

L'empresa actual, està formada (jurídicament), per l'Anna (Enginyera Agrònoma  i en Pere Carabús (pàges i ramader). Per altra banda sens dubte, l'empresa compta amb més d'un proveïdor de carn, per tal de desenvolupar el que seria la seva activitat clau. 

Xai Pigallat, es mou sobre tres pilars, que han creat per l'empresa. 

En primer lloc, hi és la clau del "país" (Catalunya), ja que "Xai Pigallat", sols treballa amb especies autòctones, com és el cas de Ovella Ripollesa i la Cabra Rasquera. 

De seguit, el segon pilar, esdevindria la qualitat del producte, en aquest cas, de la carn de be o de cabra; aquest pilar, es treballa traient a pasturar el bestiar diàriament. 

I com no, finalment "Xai Pigallat" pretén procurar per el benestar o la qualitat de vida del pastor, els quals estan compromesos amb el territori on treballen, i el més important, en qualsevol ocupació, la felicitat laboral

La comanda mínima de xai, és mitja canal; i la de cabrit, sencera, la qual inclou costelles, mitjanes, espatlla, cuixa, cap, coll, cua, fetge i brasons. La tall sempre la trobarem tallada a mà, i envasades al buit, al gust del client. 

Desprès d'aquesta "breu" presentació, del fantàstic projecte de "Xai Pigallat", entraríem en dades molt genèriques. Un 44% del total de consumidors de carn a Catalunya, opten o prefereixen la carn fresca, i per tant el producte en qüestió. Durant tot l'any, trobaríem èpoques, on la consumició de carn és molt superior a la mitjana anual, aquest són els casos de Setmana Sant, i Nadal. Amb aquests parell de dades, podem concloure, que "Xai Pigallat", té un clar mercat per a explotar. 


Ovella Ripollesa
Aquest mercat de consumidors el varen concentrar en "llars", les quals estan compostes per famílies, unes famílies que si es plantegen comprar el producte de "Xai Pigallat". Per tant, realitzant aquest matxembrat de conceptes, i en varen formar el concepte de "llars innovadores", i aquestes les varen dividir en dos grups: 
- Llars formades per joves i/o families de pocs membres, els quals prioritzarien, la innovació del producte, la salut del mateix i el valor afegit que pot aportat.
- Llars amb adults i amb pocs fills prioritzarien, la qualitat i la diatètica, i com és obvi la proximitat del producte. 

Però i la competència? És per això, que abans de constituir-se com a societat, varen desenvolupar un extens anàlisi de competència. Una anàlisis de la competència directament o indirectament lligada al preu.

És per això que varen dissenyar una bona política del producte en si. El producte en si, és un producte de qualitat, de raça catalana, de xai de llet i de pastura diària. Qui ho desenvolupa parcialment? Doncs l'ANCRI, l'Associació Nacional de Criadors d'Ovi de Raça Ripollessa. I el com, la carn s'envasa al buit i està llest per distribuir-lo. 

El producte de "Xai Pigallat" es distribueix principalment a les comarques de la província de Girona, i a les de Barcelona. El consumidor, pot realitzar la comanda com a molt tard el dimecres d'una setmana, i es rebrà durant el divendres o el mateix dissabte per el matí. 


Durant aquest temps, l'empresa ha anat realitzant una extensa tasca de comunicació, ja sigui en la mateixa assistència a fires o festes d'alimentació, o la publicitat bàsica, com la que podem escoltar a Ràdio Flaixbac o a l'emissora de la Ràdio Ser de Girona. Alhora podem haver vist el producte, en espais de TV3, com en els programes de "la Cuina de l'Isma" o en l'apartat de "Divendres" de negocis d'èxit, presentat per en Pau García-Milà. 

Amb tot això explicat, els membres de l'empresa, tenen un munt d'idees innovadores per el producte de "Xai Pigallat", idees que tant de bo es duguin a terme, idees que permetran fer escalable a la realitat aquesta empresa gironina. Idees com la de carn elaborada, o com la de distribuir el producte, en supermercats; alhora aconseguir una restauració catalana de qualitat; i com és obvi, entre molt altres objectiu, obrir nous mercats.

Primer de tot, agrair a l'Anna Carabús (fundadora de "Xai Pigallat"), per donar-me tanta informació bàsica de l'empresa, per tal de realitzar un humil post en aquest Bloc. I per altra banda exposar la meva opinió sobre el projecte: simplement veure projectes així, tant ben dissenyats des d'uns inicis (recordo que "Xai Pigallat" fou el projecte de final de carrera, de la seva creadora), i la persistència en la seva idea inicial, la qual la duta a dur-la a terme i fer-ne d'una de les seves passions, part de la seva vida. Tant de bo, aquest exemple com molts d'altres ens fessin veure que no tant és tant difícil  i que amb ganes i il·lusió, ens en podem sortir (personalment i professionalment), l'exemple de l'Anna, seria un dels exemples que m'agradaria seguir, per tal de tenir una idea prou bona, per tal de dur-la a la realitat, i qui sap (o potser és somniar massa i tot), guanyar-me alguns "calerons". Des d'aquí et dono ànims i l'agraïment de donar l'opció a conèixer i a aprendre!

Gràcies a tots i a totes!


Post realitzat a partir de:
Xai Pigallat 
- Presentació PPT de "Xai Pigallat" a la UdG
- Annexos del projecte de final de carrera de l'Anna Carabús 

dimarts, 2 d’abril del 2013

NITS "Negocis, Innovació, Tecnologia i Societat"

"Un punt de trobada obert per parlar d'innovació, nous consumidors i nova comunicació", amb aquesta frase defineixen el projecte de NITS; una iniciativa, la qual consisteix en trobades mensuals, organitzats des de Playbrand (consultoria estratègica en màrqueting i comunicació digital), per tal de [...] parlar d'un nou món, transformat per la revolució tecnològica i les seves conseqüències en el camp de la comunicació, el màrqueting i els negocis [...], en definitiva, sobre la innovació!

Compta amb tot el suport del Parc Tecnològic de la Universitat de Girona, el patrocini de d'Easypromos, el diari l'Econòmic, entre d'altres col·laboradors.

Es celebra de manera fixa a l'Hotel Nord 1901 al barri vell de Girona, el qual cedeix un espai; i juntament amb un convidat, amb el qual es centra el tema i el debat de la nit, alhora normalment compta amb un tast gastronòmic per el networking posterior. 

Aquesta iniciativa va néixer l'any 2010, en mans de Playbrand i del periodista Eduard Batlle, amb la voluntat de poder oferir a la població gironina vinculada a l'emprenedoria, l'empresa i la innovació. Aquestes trobades, es realitzen periòdicament, i tenen un caire periodístic inspirador  on també s'intenta que els mateixos convidats, a part d'exposar el seu negoci, donin a conèixer la seva experiència en aquest nou món de l'emprenedoria. 
  
Ja s'han celebrat vint-i-quatre edicions, i aquest mes d'abril, s'en celebrarà la vint-i-cinquena edició. Entre totes aquestes sessions, han passat des d'empreses ja arrelades en el sector empresarial com Mango, fins a emprenedors actuals, com Pau García Milà amb el seu innovador EyeOs, o Jaume Gomà amb el seu supermercat on-line Ulabox, passant per conferències, com la de l'Antonio Gutiérrez-Rubí (innovació en l'àmbit de la comunicació política) o la d'en Pau Canaleta, entre diverses presentacions de llibres.

Playbrand, una de les "mares" de NITS, és una consultoria especialitzada en estratègies de màrqueting i comunicació digital. Té la seva seu al Parc Tecnològic de la Universitat de Girona. Avui l'equip d'aquesta empresa, el formen 11 persones, dues de les quals situades a Barcelona. Treballen amb clients de tot l'estat i actualment començant a emprendre un procés d'internacionalització amb el focus centrat a Xile. La seva activitat clau, podriem dir que és la d'oferir serveis de consultoria i planificació estratègica en màrqueting i comunicació en la xarxa. 

Aquest projecte neix l'any 2010, després de la visió dels dos socis d'orientar-se de la comunicació tradicional a la digital. En el moment de començar a finançar el projecte, no varen demanar crèdit ja que el Parc Tecnològic de la UdG, els posà dins del seu "paraigües", juntament amb el diari l'Econòmic i +Cub. En tan sols tres anys, passa de tenir 3 treballadors, als actuals 11, alhora de passar a treballar per 2, als 25 actuals. Uns clients distribuïts en sectors, com els de cultura, administració pública, comunicació, turisme, sector bancari, industrial, etc. Com a clients representatius, ara ho són tots, però treballen per a la Caixa, el diari ARA.cat, per a la Diputació de Girona, entre molts d'altres. 

Els seus creadors són els actuals directors de l'empresa, en David Martí, diplomat en Ciències Empresarials per la UdG i Màster en Cercadors per la UPF; i per altra banda en Xevi Montoya, llicenciat en Periodisme i Postgrau en Comunicació Digital per la URL.

Per últim, informar de que si alguna empresa o a títol personal vol assistir com a conferenciant, hauria de contactar directament amb Playbrand, ja que és la que ho organitza, i ja s'en parlaria entre les dues parts.

Com he dit abans, l'entrada a les trobades és totalment oberta, sense demanar cap mena d'entrada prèvia. 


Primer de tot, agrair a l'Anna Montal (consultora de Playbrand), primer per contactar amb mi i explicar-me el projecte de NITS, a través de "Vols publicar el teu projecte al Bloc?"; i per altra banda donar-me tota la informació necessària, per tal de fer un bon post, sobre aquesta iniciativa de NITS. Una iniciativa, que permet a tothom que vulgui assistir a les seves trobades mensuals, aprendre i conèixer nous projectes, i conseqüentment fer-se una idea de com està el món actual de l'emprenedoria i l'innovació, en el nostre país. Tant de bo, tingui l'oportunitat de poder assistir en alguna de les vostres "trobades", i aprendre, ja que com diu en una entrevista Pau García-Milà, [...] Ningú, sap res [...], i és que cada vegada més, m'en adono que és cert. 

Moltes gràcies, i tal com diu una professora meva, "Som el que emprenem"! Ànims i gràcies per donar l'opció a conèixer i aprendre.

dilluns, 18 de març del 2013

"Palens - Wood Sunglasses"

Palens - Wood SunglassesSota l'eslògan de "Palens, Wood Sunglasses" (Palens, ulleres de sol de fusta), Palens Barcelona es dedica a la producció i distribució d'ulleres de sol fetes íntegrament de fusta.

La marca fou creada a Alella, per el jove emprenedor, Óscar Palencia. L'Óscar, és un estudiant d'Educació Social a la Facultat d'Educació Social i de Treball Social de la Universitat Ramon Llull. Tot el seu temps lliure, va dedicat a la seva innovador idea: la creació d'ulleres de sol de fusta.

Farà uns anys, el seu gran projecte, era el d'emprendre una gran aventura: donar la volta al món en veler, amb uns amics. Ells acabaren fent-ho realitat farà pocs mesos, en canvi, l'Òscar, el qual portava estalviant des de feia molt de temps, va passar per sobre el seu somni, la creació de la seva propia empresa. D'aquesta manera, va néixer Palens, sense cap mena de crèdit, ni subvenció, sinó que una bona guardiola, amb el nom de: la volta al món en veler. 

El projecte, va anar desenvolupant-se estructuralment, i com moltes grans empreses americanes, com Apple o Microsoft, va néixer dins d'un garatge. Durant un bon temps, les ulleres es van anar fent dins del garatge dels pares d'aquest emprenedor. Actualment, l'equip de Palens, ha crescut, i treballen des del seu local propi. 

Tal com presenten a la seva pàgina web, es tracta d'un producte cool al mateix temps que original. Està fet totalment de fusta, amb el qual intenta apropar el valor de la natura al client, a la vegada que la diferenciació de totes les altres ulleres de sol. 

Per altra banda, el valor afegit que presenta l'empresa amb el seu producte, és que es tracta d'un producte únic i exclusiu, ja que es duu a terme artesanalment, i per tant no és pot tornar a repetir el mateix producte mai més. 

Per altra banda, té un valor de caire social, ja que la funda, en la qual anirien les ulleres, l'empresa les compra a una Fundació de discapacitats de Lleida.

De seguit, un dels altres valors de la marca Palens, és la marca de Barcelona. L'empresa produeix i distribueix des de la mateixa ciutat, i pretenen que això no canviï, ja que per a ells, resulta un element molt important a la seva identitat empresarial. 

La marca té un complicat desafiament a la situació actual dels joves. Amb un sector de difícil accés, s'hi han fet un bon lloc, ràpidament; ja que en aquest sector, és necessària la constant renovació i innovació del producte final. 

Dins d'aquesta marca, hi podem trobar tres línies diferents, del producte Palens.
 - Palens Classics - Totes les formes de les Palens, amb fusta de Walnut i Zebrawood
 - Premium Edition - Els models Birdi i Waldi amb diferents tipus de fusta combinades. 
 - Skate Edition - El model Waldi combinat amb colors de fustes de skateboards

Tot el ventall d'ulleres, estan valorades als voltants dels 100 euros

Podem veure un breu resum d'aquest projecte a la secció de "Negocis d'èxit" al programa "Divendres" de TV3, amb la participació d'en Pau Garcia-Milà (@Pau) i la Núria Coll (@nurcoll), els quals varen presentar el projecte de les Palens Barcelona, com un producte totalment innovador, ja que pot semblar estrany que siguin els únics que faci ulleres de fusta. "Moltes vegades emprenedors, pensen: Això ja deu estar fet, o ho està fent molta gent; ho miren i diuen: Ostres! Com és que ningú fa això? Ho faig jo?"

En els seus inicis, sols en varen fer unes quantes, actualment, n'estan fent unes 500 al mes. Actualment compta amb un total de cinquanta botigues a l'Estat espanyol, i té la intenció d'obrir-se en breus al mercat internacional, en països com Itàlia, Brasil, Mèxic o Japó. 

Com podem veure, les Palens, a part de ser un magnífic projecte empresarial i producte, té una gran responsabilitat indirecta al damunt; al igual que la resta d'emprenedors del nostre país, una responsabilitat, que podriem definir com la de mirall, cap a generacions d'emprenedors futures, un mirall de persistència i il·lusió, per la teva idea i el teu somni. 

Des d'aquí dono ànims per tal de que aquest projecte segueixi endavant  i doni forces a futurs emprenedors, per tal de que no deixin de lluitar per el seu somni, malgrat l'entorn no sigui favorable, però aixó si, amb seny!

Post realitzat a partir de:
Palens - Wood Sunglasses
- Dossier de premsa de Palens
- "Divendres" de TV3 - "Negocis d'èxit" (24/01/2013)

divendres, 8 de març del 2013

"WeSmartPark, aparca low-cost"

[...] La filosofia lowcost, s'imposa, primer foren els vols d'avió econòmics i ara ja trobem, fins i tot, aparcament de vehicles amb aquest segell.

I és que fa sols uns dies, un grup d'emprenedors catalans, varen posar en marxa, la primera xarxa d'smartparking de Barcelona. Una solució ideal, per el 17% del trànsit que es calcula que circula diàriament a la ciutat comtal buscant lloc per aparcar. Una eina que, a més, permet trobar aparcament un 52% més barat, estalviant també, temps al conductor. [...]

D'aquesta manera varen presentar, al programa Tot és possible, de Rac 1, el passat dimarts 5 de març.

WeSmartPark és una empresa que et permet reservar una plaça d'aparcament des de casa, per tal de que no hagis d'anar buscant aparcament constantment  per la ciutat de Barcelona, sense saber on vas, ni quan trigaràs a trobar-ne un.

El primer pas, és el de crear un perfil a la seva plataforma web; una vegada fet aixó, introdueixes la zona i l'horari en que vols aparcar, i el sistema detectarà les places més pròximes a les teves necessitats.

En els seus inicis, varen detectar el problema que un 17% de la circulació de la capital catalana està diàriament buscant aparcament, per altra banda varen detectar que un munt de pàrquings s'hi poden veure cartells de "es lloga plaça d'aparcament" varen voler aprofitar aquests milers de places buides d'aparcament a Barcelona. 

És per això que varen crear un hardware i una plataforma web per poder-los aprofitar, i que la gent pugui aparcar, sense donar voltes, i més barat. Per altra banda els propietaris de les places, sense realitzar cap mena d'inversió, obtenen un ingrés "extra", per el temps que no estan aprofitant la seva plaça d'aparcament. 

Aquest nou sistema, permet una baixada considerable de les tarifes d'aparcament, una reducció del trànsit i conseqüentment una reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera , dades reflectides amb les següents dades 
- 490 tones de CO2 menys a l'any 
- 198.000 litres de benzina menys
- 2.000 hores menys de circulació per la ciutat comtal

De moment s'està realitzant la prova pilot a la ciutat de Barcelona, però tenen la intenció de dur-ho a al resta de l'Estat espanyol. Actualment a la ciutat de Barcelona, estan instal·lant aquest sistema en hotels del Gremi d'Hotelers de Barcelona, malgrat tenen moltes sol·licituds de particulars, de moment sols estan en actiu en centres hotelers.  

A part de la plataforma web, tenen ja en actiu una App per a sistemes operatius d'Android, i d'aquí poc sortirà al mercat per a sistemes d'Apple.

Post realitzat a partir de les dades de:

dijous, 28 de febrer del 2013

Història del "Bloc de les Festes Majors"


Al estiu de l’any 2011, un gran amic (Martí Selga Ruiz) mitjançant l’eina del Google Calendar, va crear un calendari anomenat FM Tour 2011. En aquell calendari s’hi podien veure varies festes majors de Catalunya, distribuïdes per els dos mesos d'estiu  alhora, era compartida amb altres persones. La funció era posar en comú les festes majors a les que s’aniria. Ara en aquesta publicació, m’agradaria donar les gràcies a en Martí per la genial idea que va tenir en el seu moment. Per a tu Martí!

Just un any després, al veure que la dinàmica que va emprendre el meu amic, la teníem tots plegats un xic abandonada, inconscientment em va sorgir l’idea de crear una plataforma digital, utilitzant la plataforma blogger, la qual tingués el mateix objectiu que el calendari inicial, però acurant un xic més, publicant el programa íntegre de les festes corresponents. Aquell estiu (Juny, Juliol i Agost) vaig publicar més de trenta programes de festes majors diferents, amb un total de 1.944 visites en aquells tres mesos. Per tal de que més gent, se'n pogués aprofitar, d'aquesta eina, vaig crear un grup a la xarxa social de Facebook, per tal de publicar un comentari enllaçant la publicació del Bloc.

Passat l’estiu, i el relatiu èxit que va tenir el Bloc, vaig decidir continuar fent-lo, i seguint la mateixa filosofia, vaig anar publicant més i més festes majors. Però arribà l’inici del 2on de Batxillerat, i a l’escollir assignatures optatives, vaig escollir-ne una ben curiosa, la qual sols era modal en el nostre centre, anomenada Emprenedora i Innovació. Als pocs minuts de la primera classe, la professora ens demanà que penséssim un projecte, per a treballar els tres pròxims trimestres. En aquell mateix moment, o poc més tard, se’m va ocórrer agafar la filosofia del Bloc i transformar-lo en model de negoci. La qual cosa al final va acabar esdevenint un altre projecte, un xic desviat de la trajectòria inicial.
 
El projecte actual, que s’està treballant, és l’anomenat “FM Tour” (el tour de les Festes Majors), i hipotèticament (de moment), consisteix, en dur a la gent de festa major, utilitzant autocaravanes, llogades, directament al seu propietari. D’aquesta manera, ens saltaríem els intermediaris d'aquest sector, els quals s’emporten grans comissions. En aquest cas, els propietaris en sortirien a la llarga més beneficiats, ja que la llogarien directament al client. FM Tour, conduiria l’autocaravana, i d'aquesta manera “lliura” els clients de conduir i esta pendents d'aquest factor; per altra banda en el servei que oferiria FM Tour, inclouria el menjar i com és obvi, l’allotjament, transport, i fins i tot de guia per la festa major corresponent.

Malgrat aquest projecte, si s’acaba creant, que tan de bo! El “Bloc de les Festes Majors”, a la llarga acabaria essent una branca d'aquesta petita empresa. No obstant això la meva il·lusió i desig, és continuar amb la mateixa filosofia, que he dut ara amb el bloc, i seguir publicant programes de festes majors, dates de concerts, de castellers, de correfocs, i mil i una coses més, sempre relacionades amb la cultura del nostre país.

Amb tot això dit, avui el “Bloc de les Festes Majors” (com la majoria li diuen), ja pot comptar amb 520 seguidors a la plataforma de Twitter, 670 amistats a la xarxa de Facebook, i un total de gairebé 8.000 visites al bloc, que no en són poques. Aquestes xifres, des del primer moment no han tingut cap “crisis” de decadència, tot el contrari, mes a mes, han anat creixent. Això significa, juntament amb les primeres enquestes que es varen fer, destinades al bloc, que la gent que consulta el bloc, la major part d'aquest (exceptuant-ne un 2%) trobar molt útil, aquesta plataforma digital, i això dona forces per a seguir gaudint d'aquesta “feina” voluntària, de difusió de les nostres festes. 

Avui, el projecte inicial del "Bloc de les Festes Majors" té ganes de seguir funcionant amb i per a vosaltres, és per això que s'estan fent esforços per tenir sorpreses a la celebració del seu primer aniversari; i per altra banda s'estan fent nous projectes per aquest petit i humil bloc, que gràcies a vosaltres, cada dia és més gran.

Gràcies a tots!

P.D. - Una menció especial a en Martí Selga, per la genial idea del "Calendari de les Festes Majors", gràcies Martí!

dijous, 21 de febrer del 2013

"Gastrocat - Passaport Català Gastronòmic"


Gastrocat, "el primer passaport català que ja es pot fer servir", amb aquesta i altres frases, presenten aquest nou producte. Un producte que des de fora sembla que té intenció clara de potenciar la gastronomia catalana, i us preguntareu, com?

Els seus creadors (tres joves emprenedors de la localitat de Terrassa), varen decidir crear aquest "passaport català", amb l'especialització de la gastronomia catalana. Aquest passaport té el mòdic preu de 12€, i té, com ja he dit l'objectiu de promocionar la cuina catalana. 

I podem utilitzar el passaport?  
Doncs ben senzill, l'objectiu és trobar molts restaurants, que simplement ensenyant aquest passaport, segellin la pàgina corresponent, i al mateix moment, ens facin un 10% de descompte de la factura total de l'àpat consumit en aquell establiment. 

A quants i quins restaurants puc gaudir del servei del Gastrocat?
Doncs de moment, amb 15 dies de funcionament, un total de 35 restaurants repartits per tot  el territori català, s'han adherit a la iniciativa d'aquests joves emprenedors. I té tota la pinta de que aquest nombre, no pararà de créixer, durant temps i temps. Els restaurants d'aquest projecte els podreu trobar a la pàgina web de Gastrocat

Un cop gaudit d'aquell restaurant, ja no ens hi tornaran a fer descompte amb el mateix passaport. Aclarim-ho, i un cop tinguis tot el passaport ple dels segells dels restaurants (20 restaurants), Gastrocat, et fa un regal més un passaport nou, que amb aquest nou document, ja podràs tornar als establiments que vares anar, i que et tornin a fer-te el descompte o descobrir-ne de nous. 

De tal manera, que has descobert 20 restaurants de Catalunya, que tenen sobretot, menjar de casa, artesà i demés...i reps un obsequi per haver utilitzat el passaport

Per últim com és obvi, cada restaurant no tindrà una estelada a la porta de l'establiment, però es pot suposar, que si s'està dins d'aquesta iniciativa, s'està fent promoció per la causa... 

Un punt important d'aquest business, és que el 20% dels guanys d'aquesta empresa, va destinada exclusivament a menjadors socials de Catalunya. 

que-ningu-es-quedi-amb-gana-gastrocat

Així, que ja sabeu, a gaudir del menjar típic català, fent país per doble via! Salut i Seny!

dimarts, 19 de febrer del 2013

Nuuuki, un model crowdfounding diferent

El passat dimecres 13 de febrer, el diari el Periódico, va publicar el naixement d'una nova xarxa social destinada a cofinançar projectes empresarials de joves emprenedors, l'anomenada Nuuuki

El seu funcionament, és el mateix que el de les empreses destinades al comú crowdfounding, en canvi aquesta empresa, des del seu dia d'obertura fins el dia 20 de març, es permet que tots els interessats en aquest servei, registrin el seu projecte a la xarxa, i a esperar a que es realitzi una selecció interna, per saber si el seu projecte és un dels afortunats.

Nuuuki, triara un total de nou projectes, a partir de l'1 d'abril. El mateix dia, la plataforma començara la seva activitat de recerca de finançament dels projectes. Qualsevol persona interessada en algun projecte, podrà comprar participacions, invertint entre 90 i 3.000 euros, i convertir-se així, en copropietari d'aquesta iniciativa i futur negoci. 

En tan sols una setmana varen rebre trenta-cinc projectes emprenedors, a la seva xarxa esperant entrar dins d'aquest pack guanyador, de nou projectes. 


http://emprenem.ara.cat/economiaialtresrimes/files/2012/10/crowdfunding1.jpg
Aquest projecte, ha estat ideat per l'emprenedor Alexis Vegas, un jove de 22 anys, que la seva experiència narra, una lluita contra el finançament dels seus projectes. La seva experiència el duu a crear aquesta xarxa social. Desprès d'acabar els estudis, va marxar a Anglaterra per perfeccionar l'anglès, durant la seva estada a Londres, va conèixer a peu de carrer, joves que venien els seus projectes a la gent, "com si es tractés d'un mercat de carrer" la gent analitzava les seves propostes, i si els hi interessava, els donava suport econòmic. D'aquí va sorgir una part de la idea de desenvolupar Nuuuki, una plataforma on-line que a través d'internet ofereix aquesta mena de servei de microfinançament o crowdfounding més especific. 

Una bona iniciativa per tal de seguir perfeccionant i/o ampliant l'oferta del mercat de crowdfounding. 

"El microfinançament serà tant important com la borsa" - Adeo Ressi

http://rack.0.mshcdn.com/media/ZgkyMDEyLzExLzI1LzA1XzA1XzA2XzExM19maWxl/949cab66Avui (19/02/2013) a la Contra de la Vanguardia, hi podem llegir l'entrevista de Lluís Amiguet a Adeo Ressi, creador de The Founder Institute. 

En aquesta Contra, Adeo Ressi, es centra en el modern crowdfounding (microfinançament), el qual consisteix en presentar el teu projecte o model de negoci a la xarxa, i de seguit particulars poden finançar aquest projecte. 

Adeo Ressi, segons explica a la Contra, "Trio persones abans que números o plans", això ho argumenta dient que, els plans i els números encara poden enganyar més que les pròpies persones, i la diferència guanyadora "es troba en la il·lusió que la persona emprenedora té per la seva idea".

Ressi, explica que l'emprenedor, hauria de ser coneixedor de les capacitats i possibilitats del projecte quan l'emprenedor està enamorat del seu projecte [...] Si l'emprenedor està enamorat del projecte ja sortiran els números [...]. 

Per tal d'encertar-la a la primera o a la segona o a la tercera o a la... i planificar molt i equivocar-se molt, Ressi planteja dos possibilitats, les quals les dues són extremadament oposades d'elles mateixes. Una, és "Hi ha qui s'abraona sobre l'ordinador, escriu un programa i, si algú el fa servir, munta l'empresa. En diuen lean management (gestió essencial). L'altre extrem és planificar amb cura tots els detalls del business plan i complir-lo al per de la lletra". Ressi aconsella d'estar entre els dos extrems: "Tenir un pla, però ser capaç de deixar-se planificar per la realitat, també.". 
http://under30ceo.com/wp-content/uploads/2013/02/Crowdfunding.jpg
Sense deixar de banda la creació de noves i innovadores empreses, introdueix que la tendència incipient actual, és que "el planeta sencer està entrant a la xarxa! Amb mòbils, centenars de milions". Posa l'exemple de l'Amèrica Llatina, els quals són més creatius i per això estan creixent. Dona la resposta al seu formidable creixement, el qual és el e-learning, aprenentatge en línia (el qual arribem tard). Però per altra banda ens presenta el crowdfounding (microfinançament). El qual el presenta així: "És la col·lectivització del saber i el poder; capital intel·lectual i financer". 

Sobre aquest concepte incipient en la societat emprenedora, podem destacar dues empreses de corwdfounding, com Verkami o Goteo dues empreses catalanes, en aquest apartat. 

Com a conclusió, Adeo Ressi, ens comenta que "Seria un horror insuportable, si no estigués enamorat del projecte". 

dilluns, 18 de febrer del 2013

"Qualsevol persona que es dutxa té una idea" - Pau Garcia-Milà

"Cualquier persona que se ducha tiene una idea"Avui (18/02/2013) a la Contra de la Vanguardia de Víctor-M. Amela, entrevista a Pau Garcia-Milà. 

Amb l'introducció de "Qualsevol persona que es dutxa té una idea", vol fer arribar a la ment de la gent, que tothom pot tenir una bona idea i emprendre-la. Ens comenta que durant tot el dia, s'ens passen centenars d'idees, però el nostre subconscient les "descarta", però per que això no passi, o intentar "aprofitar" aquestes idees, hi ha una solució...la llibreta

http://www.ece.gatech.edu/research/labs/bwn/UPC_masters/lparcerisa3/llibreta.gifLa llibreta ens permet apuntar totes aquelles idees que tenim espontàniament. Un cop escrites i passat un temps relatiu, les podem rescatar i així analitzar-les més a poc a poc, i no fer-ho tant a la lleugera, com ho fa el nostre cervell automàticament quan les tenim. Pau Garcia-Milà, anomena a la solució de la llibreta "la millor incubadora d'idees". 

Tal com diu Garcia-Milà, "cada vegada que algú diu: "És que sempre s'ha fet així"... una idea mor!". Ens comenta que per tal de crear noves idees de negocis "en un paper en blanc anoto -en cercles- coses que m'apassionen. Desprès -en rectangles- anoto models de negoci que m'interessen... i creuo tot amb tot, i surten idees". 

Pau Garcia-Milà, comenta que tothom ha de saber que la idea que presentes, és totalment teva, que entenguin que es millor unir-se al teu projecte amb tu, que copiar-te la idea, i desenvolupar-la per el seu compte. 

Amela, l'entrevistador, li pregunta on podem trobar més idees, Pau li respon que el cementiri n'està ple, "Tantes idees a les quals no s'ha permès néixer". Pau, presenta una opinió personal sobre l'actitud de la societat espanyola, els quals quan ens presenten una idea, ens encanta desmotivar els altres amb les frases: "Ja t'ho vaig dir" (si la idea fracassa) o "quina sort que has tingut!" (si la idea funciona). El secret és la confiança que tenim amb nosaltres mateixos, alhora la il·lusió que tenim en desenvolupar el nostre projecte. 

Pau, al igual que tots els emprenedors destaquen que el concepte d'emprenedor és tan sols una aptitud, que s'ha d'anar entrenant dia a dia, i si no pot arribar a passar (en l'àmbit de l'emprenedoria i innovació) que "la majoria de les persones moren als 27, simplement les enterrem als 83".

Gràcies, i recordeu que tal com diu @pau "està tot per a inventar, i les idees són divisibles: cada idea en genera moltes més... Hi ha més coses per inventar que coses inventades. Endavant!". 


dijous, 14 de febrer del 2013

"El nan casteller"

El nan casteller, es tracta d'un joc per a petits i no tant petits, amb les semblances d'un simple joc de construccions de "fustetes"; la peculiaritat d'aquest joc, és que les peces són "castellers" i amb aquests "castellers" has d'aconseguir construir ... CASTELLS!

Un concepte, que és Patrimoni Cultural Intangible reconegut per l’UNESCO des de l’any 2010 i  que per altra banda, formen part indiscutible de la identitat i la cultura catalana. 

L'empresa que el comercialitza ofereix dos lots diferents, un de 40 "castellers", per 39'95€; i el segon de 5 "castellers", per a 12'95€. Els lots, també inclouen unes "instruccions", per tal d'aprendre a fer castells humans, amb les figures de castellers. 

el nan casteller
Tot plegat una passada, alhora que és una bona manera d'iniciar els petits de la casa en distreure's amb la cultura catalana. 

Tal com s'explica a la web d'aquest producte: "La construcció de Castells és complexa i moltes vegades difícil d'entendre pels que no hi estan avesats. El “Nan Casteller” trasllada aquesta complexitat al món de la joguina, oferint la possibilitat de recrear models reals de castells i ajudant-nos a entendre, aprendre i estimar una mica més aquesta llarga tradició". 

En aquest nou joc, podem veure-hi destacat, el concepte d'innovació, en la "fusió" del típic joc de fustes de tota la vida, amb un aspecte totalment destacable de la cultura catalana, com ho són els castells humans. Tot plegat un bon exemple de la iniciativa ì l'emprenedoria catalana.

Si voleu conèixer més a fons aquest producte, podeu consultar la seva web tot clicant a el nan casteller (web) 


dimarts, 12 de febrer del 2013

"Em vols conèixer?" - la teoria dels sis graus a la pràctica

Fitxer:Six degrees of separation.pngAvui, tot llegint l'edició de la Vanguardia en paper, m'he trobat el cas d'aquest jove emprenedor desesperat, en el seu moment, per tal de trobar feina. 

El cas d'en Michiel Das, era que fart de no trobar feina, va decidir intentar dur a la pràctica la coneguda teoria dels sis graus de separació, una teoria que diu que qualsevol persona del món, està a cinc persones de "distància" de nosaltres. Per posar un exemple, si jo volgués arribar a conèixer o a fer arribar una idea al president de la Generalitat de Catalunya, hauria de tocar simplement cinc persones, per tal de que aquest missatge arribés a mans del president de la Generalitat. 

Aquest jove, va crear una targeta de visita convencional, i les va difondre per la xarxa, tot seguint la teoria dels sis graus... Ara, treballa a la Seat, de employer branding aplicant els seus coneixements de màrqueting viral. 

De seguit podeu llegir l'article de la Vanguardia, està al màxim d'ampliat per tal de que es pugui llegir d'allò més bé. 


"Un món per a emprendre"

Avui, després de temps meditant-ne la seva utilitat, obro aquest bloc, per tal de poder exposar  l'opinió públicament de totes aquelles idees que et venen al cap i que podrien acabar esdevenint projectes i models de negoci principalment; donar l'opinió de vídeos, treballs, articles que es van penjant a la xarxa cada dos per tres. I com és obvi, tot amb relació amb el món de l'empresa i l'innovació constant. 

A causa de la meva inexistent experiència empresarial i emprenedora, malgrat s'intenti, aquest bloc no ha de ser una plataforma de referència ni de consulta, sino que al obrir-la pretenc, que gent jove com jo, que té una experiència inexistent en aquest apartat, o té la sort de tenir-ne i ser emprenedor, pugui consultar o adherir-se a la seva persona, aquesta iniciativa de tenir una plataforma on hi pugui consultar, donar l'opinió i xafardejar, "bombetes que s'han anat encenent al meu cap, i que la majoria es tornen a apagar", a causa de la poca confiança que li dono al tenir-les. 

Tots tenim la capacitat per a idear i per tant per a desenvolupar aquesta idea, i si tenim ganes i il·lusió, poder-ne crear un model de negoci, i acabar vivint amb això, o acabant vivint d'això

Ara, us convido a consultar, i a compartir en aquest mateix bloc, o que vosaltres us en feu un, per tal d'utilitzar-lo com a verdadera "finestra al món", i compartir alló que us motiva i us il·lusiona per el futur, amb qui voleu!
Castellers de Vilafranca
Pilar de 8 amb folre i manilles
Diada de Tots Sants 2013


Salut, seny i ... 

... i com diu un amic meu, no paris mai de persistir, sols així s'aconsegueixen coses tan grans com aquest castell, persistint i no abandonant mai! Segueix persistint per tot allò que creus, i arribaràs lluny! 
Gràcies Jordi!


Fins aviat!